zielona herbata

Zielona herbata – negatywne właściwości

Zielona herbata i jej negatywne właściwości

Uznawana za jeden z najzdrowszych napojów skutecznie wypiera z naszej codzienności najpopularniejszą odmianę. Zielona herbata — czy aby na pewno ma same zalety?

Bogata w antyoksydanty, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, pomaga w procesie odchudzania — to wszystko opisujące zieloną herbatę zwroty. Zachwyceni cudownymi właściwościami sięgamy po nią coraz częściej. Nie zapominajmy jednak, że medal ma dwie strony. Napar ma też negatywne właściwości, z którymi warto się zapoznać.

Zwiększa ryzyko anemii

Herbata zielona zawiera katechiny, które powodują, że nasz organizm ma problemy z przyswajaniem żelaza. Prowadzi to do niedoboru tego składnika w naszym organizmie czego efektem może być anemia. Aby nie musieć rezygnować, z ulubionego napoju należy zwiększyć ilość produktów bogatych w witaminę C w naszej diecie. Zwiększa ona przyswajalność żelaza, także pomoże nam nadrobić deficyt spowodowany przez herbaty zielone.

Nadmiar może doprowadzić do osteoporozy

Zbyt duże ilości słynnego naparu, doprowadzić mogą do powstania osteoporozy. Związane jest to z faktem, iż powoduje ona wypłukiwanie wapnia z organizmu.

Negatywny wpływ na rozwój płodu

Chińska herbata w omawianej odmianie ma bardzo dużą ilość kofeiny w sobie. Kobiety w ciąży, w związku z tym powinny ograniczyć jej picie do maksymalnie 2 filiżanek dziennie. Nadmierna ilość kofeiny może prowadzić do uszkodzenia systemu nerwowego płodu, a nawet do poronień. Matki karmiące piersią również muszą uważać na wypijaną ilość naparu.

Powyżej wymienione wady cudownego naparu nie umniejszają jego pozytywnym działaniom. Ważne jest, by zachować umiar i nie wypijać zbyt dużej ilości. Herbaty świata obfitują w przeróżne właściwości i szkodą by było z tego nie korzystać. Pijąc rozsądne ilości nie doprowadzimy do szkód w swoim organizmie.