herbata z imbirem

Herbata z imbirem i najlepsze przepisy

Herbata z imbirem idealna na jesień

Znowu jesień! Echa ostatnich dni wakacji już dawno przestały wybrzmiewać w naszych uszach. Coraz częściej zamiast promieni słońca witają nas krople deszczu. Natomiast z szaf w glorii i chwale powracają ciepłe bluzy i kurtki. Jednym z obrazów nierozerwalnie kojarzących się z tą porą roku jest dobra książka i kubek pełen gorącej herbaty. Skoro poświęcamy czas, by wyselekcjonować odpowiednią pozycję literatury, która spełni nasze oczekiwania, to czy nie powinniśmy równie pieczołowicie wybadać jaka herbata będzie dla nas najlepsza? Wbrew pozorom nie jest to łatwa decyzja. Każdy sklep z herbatami oferuje zestawy herbat z całego świata, których mnogość może niewprawionych amatorów liściastego napoju przyprawić o zawrót głowy. Wydaje się jednak, że w jesiennym anturażu najlepiej sprawdzać się będzie herbata, która oprócz oferowania walorów smakowych, wspomaga również naszą odporność i zapewnia inne zdrowotne benefity. Kandydatka, która spełnia te wymagania ma wyczuwalny korzenny smak i niebanalny aromat, a jest to herbata z imbirem.

Mnóstwo pozytywnych właściwości

Ten wyjątkowy napar kojarzy się z babcinym sposobem na walkę z przeziębieniem, ale jego nomen omen korzenie sięgają już tysięcy lat przed naszą erą. Zanim doszło jednak do stworzenia tej smakowitej mieszanki, imbir był już szeroko stosowany w rozmaitej formie w różnych dziedzinach życia. Pochodzi prawdopodobnie z Azji i do dziś odgrywa zresztą niebagatelną rolę w tradycyjnej medycynie chińskiej. Z kolei w Europie rozpowszechnił się głównie jako niezwykle cenna przyprawa, a początkowo importerzy stosowali go nawet jako środek płatniczy. Z czasem jego wachlarz zastosowań rozszerzał się, aż powstała koncepcja stworzenia naszej bohaterki czyli herbaty z imbirem.
Korzeń rośliny zwanej jako Zingiber Officinale cechuje się specyficznym, lekko ostrym smakiem o delikatnym zabarwieniu cytrusowym. Według wielu smakoszy najlepsze herbaty to te, które wzbogacone są imbirem i miodem. Dodatkowo szczególnie ceni się połączenie imbir – zielona herbata, nie tylko ze względu na wyborny smak lecz także na kompozycję składników będących naturalnymi źródłami antyoksydantów. Liczba obszarów ludzkiego organizmu na jakie pozytywnie wpływa zielona herbata z imbirem jest niewiarygodna. Obok wspomnianych wcześniej właściwości antyoksydacyjnych, napój ten ma właściwości przeciwdziałające różnym chorobom, w tym przeziębieni. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu, wspomaga układ krążenia czy nawet ułatwia odchudzanie. Nie ma to jak połączyć przyjemne z pożytecznym!

Najlepsze przepisy na herbatę z imbirem

Wiemy już co nieco na temat tej intrygującej mikstury. Powstaje jednak pytanie jak ją przyrządzić? Poniżej zaprezentowano trzy przepisy, dzięki którym zaserwujesz domownikom wspaniałą herbatę z imbirem.
Herbata zimowa. Napar ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i nadaje się do wprowadzenia jako element codziennego zimowego rytuału w celu rozgrzania organizmu oraz zwiększenia jego odporności.
Składniki: korzeń imbiru, liście herbaty czarnej, 500 mililitrów wody, dwie łyżki miodu.

  • Zagotować wodę w garnku.
  • Do wody dodać rozdrobniony w moździerzu, około półcentymetrowy kawałek korzenia imbiru i następnie gotować trzy minuty.
  • Do wywaru dodać liście herbaty i gotować pięć minut.
  • Parzyć otrzymany napój pięć minut.
  • Dodać dwie łyżki miodu.
  • Herbata z imbirem, kurkumą i cynamonem. Inną ciekawą wariacją na temat herbaty z imbirem jest kompozycja z kurkumą i cynamonem. Miłośnicy orzeźwiających smaków na pewno docenią to połączenie. Uwaga, nie należy zapominać o cytrynie!
    Składniki: korzeń imbiru (5 plastrów), liście herbaty czarnej, 400 mililitrów wody, łyżeczka kurkumy, dwa kawałki cynamonu, cytryna (3 plastry), miód do smaku.

  • Pięć minut parzyć herbatę z dodatkiem kurkumy i cynamonu.
  • W szklankach umieścić: imbir i cytrynę oraz cynamon z naparu.
  • Zawartość szklanek zalać naparem i dodać miód.
  • Zielona herbata z imbirem Na koniec, rekomendowana wcześniej zielona herbata z imbirem, urozmaicona cytrusami: limonką i cytryną.
    Składniki: korzeń imbiru (5 plastrów), liście herbaty zielonej, 500 mililitrów wody, limonka (4 plastry), cytryna (cała), miód (4 łyżki).

  • Pięć minut parzyć herbatę pod przykryciem.
  • Dodać miód, imbir, wymieszać i chwilę odczekać.
  • Do osobnego naczynia wycisnąć sok z cytryny.
  • W szklankach umieścić: limonkę, imbir z naparu i wlać sok z cytryny.
  • Zawartość szklanek zalać otrzymanym wcześniej naparem.