czerwona herbata

Herbata czerwona zamiast zielonej

Długo dojrzewająca herbata czerwona

Choć herbata zielona od lat uważana jest za najbardziej popularną zaraz po klasycznej, czarnej, to ostatnimi czasy zyskują także inne odmiany tego napoju. Herbata czerwona, nazywana także herbatą Pu-erh, pochodzi z Chin oraz Tajwanu. Musi dojrzeć w odpowiednich warunkach nawet przez 50 lat. Jej pozyskanie już sprawia, że staje się ona wyjątkowa. Dodatkowo posiada również mnóstwo minerałów takich jak mangan, wapń czy fluor.

Czerwona czy zielona herbata?

Smak herbaty czerwonej jest nieco bardziej podobny do herbaty czarnej, aniżeli zielonej. Jest on bardziej cierpki, przez co wiele osób lubi spożywać ją po posiłku. Natomiast jeśli chodzi o właściwości, to obie odmiany posiadają podobne. Należą do nich wspomaganie odchudzania, działania przeciwnowotworowe, zapobieganie powstawaniu wolny rodników czy obniżanie poziomu cukru oraz złego cholesterolu.
Dodatkowym plusem picia herbaty czerwonej jest też to, że posiada ona teinę. Inaczej kofeinę, podobną do tej, która zawarta jest w kawie, lecz przyswajaną nieco wolniej przez organizm. Dzięki temu nie powoduje ona natychmiastowego pobudzenia, a jedynie łagodne, lecz długotrwałe działanie.
Dlaczego więc warto czasem wymienić herbatę zieloną na czerwoną? To proste, bo obie posiadają podobne składniki odżywcze, podobnie działają na nasz organizm, a smakują różnie. Warto więc mieć je obie w zapasie, stworzyć własny zestaw herbat i pić na zmianę, by spróbować nowych smaków oraz cieszyć się z tych samych właściwości.

Miejsce zakupów ma znaczenie

Należy jednak pamiętać, że najlepsze herbaty nie są sprzedane w szybko dostępnych sklepach osiedlowych. By w pełni poczuć smak dobrej, jakościowej herbaty, należy zaopatrzyć się w nią w odpowiednim miejscu, które specjalizuje się właśnie w tym temacie. Będzie w stanie doradzić odpowiednią odmianę naparu w zależności od upodobań klienta. Do takich zakupów sprawdzą się sklepy online oraz stacjonarne. Sprzedające herbaty świata, które podchodzą z różnych zakątków ziemi oraz były przyrządzanie w odpowiedni do swojej odmiany sposób.