dobra herbata

Czym różni się czarna herbata od zielonej?

Obecnie najpopularniejszą herbatą jest herbata czarna, jednak równie dużą popularnością zaczyna cieszyć się herbata zielona. Obydwie herbaty mają specyficzny smak, jednak pomiędzy nimi występuje kilka bardzo znaczących różnic. Czym zatem różnią się między sobą te dwie herbaty?

Proces produkcji

Zarówno zielona herbata, jak i czarna pochodzą z tych samych gatunków krzewów herbacianych, jednak odróżnia je od siebie proces ich produkcji. Zarówno chińska, jak i japońska zielona herbata nie są poddawane procesowi fermentacji, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje właściwości. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku herbaty czarnej, ponieważ zaraz po zbiorze liście poddawane są temu procesowi, dlatego też przybiera ona inną barwę oraz smak.

Smak

Herbata zielona w odróżnieniu od tej czarnej ma delikatniejszy smak, jednak niezwykle ważne jest to, aby przygotowywać ją w odpowiedni sposób, dzięki czemu nie stanie się gorzka. Czarną herbatę można bez problemu zalewać wrzącą wodą, jednak w przypadku zielonej temperatura powinna mieć około 75 stopni Celsjusza.

Właściwości

Herbata czarna z uwagi na proces fermentacji zostaje pozbawiona wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych, co znacząco odróżnia ją od herbaty zielonej. Zielona herbata bogata jest w antyoksydanty, które pomagając walczyć z wolnymi rodnikami, opóźniają proces starzenia się organizmu. Oprócz tego zielona herbata pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a także wspomaga odchudzanie. Z kolei dobra herbata czarna pomaga uporać się z różnego rodzaju dolegliwościami trawiennymi, takimi jak nudności, ból brzucha oraz biegunka.